Filio by Angel's point of view...

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Filio Terzi presents medea - Euripides, live

Τί να πει κανείς για τον χαρακτήρα της Μήδειας του Ευριπίδη... Η απόλυτη τραγική ηρωίδα του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Αυτή η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου της Θεσσαλονίκης το 2002. Στα πλαίσια της επετείου των 40 χρόνων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και σε μετάφραση του αρχαίου ποιήματος απ' τον Γιώργο Χειμωνά. "Του έρωτα μέγα κακό, σπαράζεις τους ανθρώπους"... Καλή σας θέαση - ακρόαση, φιλιά, Φιλιώ.

6 σχόλια:

George Liristis είπε...

Τη Μήδεια ερμήνευσες
με τρόπο που ραγίζει,
τα πάντα μέσα στη ψυχή
ο τρόπος σου...γεμίζει!!

Dimos είπε...

Εντυπωσιακό βιογραφικό, ελπίζω προάγγελος για ένα εξίσου εντυπωσιακό blog! Και να φανταστείς ότι θεωρώ εγώ τον εαυτό μου καλλιτέχνη, που είμαι ένας 22χρονος φοιτητής που απλά σκαμπάζει από ζωγραφική, σκίτσο, πεζογραφία και μουσική. Εσύ τί θα έπρεπε να πεις; :) Καλή χρονιά!

Υ.Γ. Συμφωνώ για την Μήδεια. Η απόλυτα τραγική ηρωίδα του Ειριπίδη, του μοναδικού από τους μεγάλους τραγικούς που αγάπησε και πόνεσε τόσο πολύ για τις γυναίκες ηρωίδες του. Επίτευγμα που ούτε ο Σοφοκλής, ούτε ο Αισχύλος μπόρεσαν να φτάσουν, ούτε και να εκτιμήσουν σε μια εποχή που η θέση της γυναίκας ήταν επισφαλής.

Filio Terzi είπε...

Grazie tanto G. Μαγικές οι μαντινάδες σου.. Και χαίρομαι που "εντυπώνονται" στα αποτυπώματά μου.

Καλέ μου Δήμο, χαίρομαι που συναντώ ένα πατριωτάκι μου, με τόσο δυνατή άποψη και γραφή. Κι αυτό σαν πρώτη εντύπωση, γιατί δεν πρόλαβα ακόμη να ανακαλύψω καλά τα "πονήματά" σου..
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, πρέπει να πω (και χωρίς ίχνος έπαρσης - ποιά έπαρση άλλωστε μετά από τόσα χρόνια που ζω στο χώρο της τέχνης;;) πως ο περιορισμός των 1200 λέξεων δε μου επέτρεψε να γράψω το επίσημο βιογραφικό μου, οπότε αρκέστηκα στο να γράψω μόνο τα "best of" απ' όσα έχω κάνει...:-))
Όσο αφορά τη Μήδεια, θεωρώ πως σε όποια εποχή κι αν τη δούμε, ποτέ δε θα καταλάβουμε το μέγεθος της τραγικότητάς της. Κι αυτό, επειδή ήταν τέτοιος "μάστορας" ο Ευριπίδης, που ενώ πατάμε επάνω στα χνάρια του εξελίσσοντας (υποτίθεται) το ψυχολογικό θέατρο.. Ουσιαστικά δεν έχουμε καταλάβει τίποτα απ' το μεγαλείο του.
Α, και για να μην ξεχαστώ...
Παρ' όλα τα δημιουργικά μου τρεχάματα (πρόβες, κ.α....)θα προσπαθήσω να διατηρήσω ενδιαφέρον αυτό το blog.;-)
Καλή μας Χρονιά λοιπόν, με τις πρώτες νυφάδες χιονιού να χορεύουν έξω απ' το παράθυρο...
Πολλά φιλιά, Φιλιώ.
Υ.Γ. Πώς σου φάνηκε το τραγούδισμα της Μήδειας;;

Dimos είπε...

Εξαιρετικό. Γεμάτο ένταση και συναίσθημα. Προφανώς δεν μπορεί στο βίντεο να αποδοθεί πλήρως η σκηνική σου παρουσία, ούτε η φωνητική σου έκταση, αλλά έστω κι έτσι είναι υπέροχο. Μέτζο είσαι;

Filio Terzi είπε...

Σ' ευχαριστώ καλέ μου Δήμο.
Είναι ερασιτεχνική η λήψη,
και με περιορισμένο πλάνο...
Μέτζο είμαι, με χαμηλές κοντράλτας..
Καλό σου απόγευμα, φιλιά, Φιλιώ.

Phivos Nicolaides είπε...

Υπέροχη μελωδική φωνή. Μπράβο σου. Φιλιά από Λευκωσία.hess