Filio by Angel's point of view...

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Filio Terzi - Giftaki, live on "8 ditika" stage

Το Γυφτάκι, του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου, γραμμένο για τον δίσκο “Μαμά γερνάω” της Τάνιας Τσανακλίδου το 1988. Ένα τραγούδι που με συντροφεύει απ’ την προεφηβική μου ηλικία… Και συνεχώς μου τριβελίζει το νου… Στις φετινές συναυλίες μας με τον G, (τον maestro μου, George Liristis) αποφασίσαμε να το “πειράξουμε”. Εδώ το βλέπετε, απ’ τη συναυλία μας στη μουσική σκηνή “8 δυτικά”, τον Δεκέμβριο του 2009.

“Κι εσύ μια μέρα που δεν με είδες
και τί θα γίνει και που με είδες
ζωή δεν λέγεται”

Κάθε φορά που το τραγουδάω στη σκηνή, ανακαλύπτω νέες εικόνες, που μου δημιουργούν πρωτόγνωρα συναισθήματα και έναν πόνο… Σαν να λέω τα λόγια για πρώτη φορά. Κάθε φορά που το μεταφέρω στον κόσμο, νιώθω κομμένες ανάσες να με ακολουθούν σε κάθε μου ήχο.
Καλή σας ακρόαση – θέαση,
φιλιά, Φιλιώ.

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Filio Terzi - "Kegome", live on 8 ditika" stage

Τον χειμώνα του 1983 ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης μας παρουσιάζει μια ταινία σταθμό με τον τίτλο “ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ” που μας ταξιδεύει στην ιστορία του ρεμπέτικου - λαϊκού τραγουδιού. Πρόκειται για μια απ’ τις σπουδαιότερες ταινίες του νεώτερου ελληνικού κινηματογράφου, με θέμα το οδοιπορικό μιας τραγουδίστριας του ρεμπέτικου, σκιαγραφώντας τη ζωή της Μαρίκας Νίνου από τη γέννησή της στη Σμύρνη, ως το θάνατό της στην Αθήνα. Αναθέτει τη σύνθεση των τραγουδιών της ταινίας στον Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος δίνει τις μελωδίες του στον Νίκο Γκάτσο για να γράψει τους στίχους στα μέτρα των μελωδιών. Κατ’ εξαίρεση, το τραγούδι “Καίγομαι” ξεκινά από στίχο του Νίκου Γκάτσου το οποίο το γράφει δοκιμάζοντας μια γραφομηχανή για να δει αν αποτυπώνεται καλά το μελάνι στο χαρτί και δεν το βρίσκει καθόλου σημαντικό!!! Παρ’ όλα αυτά, το δίνει στον Ξαρχάκο για μελοποίηση και το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό υλικό, όπου το ερμηνεύει μοναδικά η πρωτοεμφανιζόμενη Σωτηρία Λεονάρδου.
Η ταινία και ο δίσκος βγαίνουν στην αγορά παράλληλα και δημιουργούν ιδιαίτερη αίσθηση. Ο δίσκος είναι τόσο σημαντικός που αμέσως αυτονομείται από την εικόνα και διαγράφει εντυπωσιακή πορεία. Τα τραγούδια του δίσκου που έχουν σαφείς αναφορές στο ρεμπέτικο, γνωρίζουν τεράστια απήχηση, διαμορφώνουν μια πολύ προσωπική πρόταση και σύντομα τα ακούμε από διαφορετικές εκτελέσεις.
Εδώ σας παρουσιάζω παρέα με τον maestro μου Γιώργο Λυριστή, τη δική μας ματιά αυτού του υπέροχου τραγουδιού. Δοσμένο θεατρικά με electric, fusion - lounge διάθεση… Η μαγνητοσκόπηση είναι απ’ τη συναυλία μας στη μουσική σκηνή του πολυχώρου “8 δυτικά” στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 2009. Σαν μια κόπια παλιάς ταινίας του βωβού κινηματογράφου που μας μαγεύει… Καλή σας ακρόαση – θέαση, φιλιά, Φιλιώ.

Filio Terzi presents medea - Euripides, live

Τί να πει κανείς για τον χαρακτήρα της Μήδειας του Ευριπίδη... Η απόλυτη τραγική ηρωίδα του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Αυτή η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου της Θεσσαλονίκης το 2002. Στα πλαίσια της επετείου των 40 χρόνων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και σε μετάφραση του αρχαίου ποιήματος απ' τον Γιώργο Χειμωνά. "Του έρωτα μέγα κακό, σπαράζεις τους ανθρώπους"... Καλή σας θέαση - ακρόαση, φιλιά, Φιλιώ.

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Filio Terzi - Ta pedia tis gitonias sou, live on music stage "8 ditika"

Απ' την τελευταία μας συναυλία,
παρέα με τον maestro μου Γιώργο Λυριστή.
Ένα τραγούδι που αγαπάμε πολύ...
Παρουσιασμένο με τη δική μας ματιά..
Καλή ακρόαση - θέαση.